b e i b i r a

••• p s y • l i t e r a t ú r a • t v o r e n i e •••
Novinky Psy

Pre psy vhodné a nevhodné druhy ovocia, zeleniny a potravín

Sú potraviny, ktoré sú bežnou súčasťou nášho jedálnička, no psom môžu uškodiť, a sú aj potraviny, s ktorými sa môžeme so štvornožcami bez výčitiek podeliť. Názory samozrejme nie sú vždy jednotné, ale zoznam pre psy nebezpečných potravín môže majiteľovi pomôcť pri základnej orientácii v tom, čo psovi môže bez obáv dať, a čo by si mal rozmyslieť. Psy by samozrejme nemali jesť nič solené, korenené či sladené cukrom.

AVOKÁDO môže u psov spôsobovať vracanie a hnačku, pretože jeho jadro, šupa, ale i dužina obsahujú priveľa  pre psy toxického persinu.

ANANÁS môžeme psovi podávať v malom množstve, treba však zistiť, či nemá s jeho trávením problémy. Je výborným zdrojom vitamínov, minerálov a vláknin.

BANÁNY obsahujú draslík, horčík, vlákninu a vitamíny. Roztlačený banán môžete použiť aj ako lakotku do hračiek typu KONG. Samozrejme tak ako u ľudí, ani u psov to netreba s konzumáciou banánov preháňať, aby sme sa vyhli predávkovaniu draslíkom.

CESNAKCESNAK sa kedysi používal u psov ako antiparazitikum a i dnes ho niektorí BARF-isti pridávajú do kŕmenia, no v neprimeraných množstvách môže spôsobiť psovi viacero problémov ako sú zvracanie a hnačka.

CIBUĽA, PÓR, PAŽÍTKA obsahujú zlúčeniny síry. Tie oslabujú enzým, ktorý chráni bunkové steny červených krviniek. Opakované požívanie cibule môže narušiť tvorbu červených krviniek, a teda spôsobiť anémiu, prípadne aj smrť zvieraťa. Ďalšími symptómami požitia cibule môže byť aj zvracanie, hnačka, letargia, zrýchlená tepová frekvencia a zrýchlený dych.

ČEREŠNE obsahujú kyanid, takže pre psy nie sú vhodné.

ČOKOLÁDA je pre psa nevhodná, najmä horká s vysokým obsahom kakaa. Otrava čokoládou sa prejavuje zažívacími problémami, pri väčších množstvách požitej čokolády sa dostavia problémy so srdcovou činnosťou. Pre malé psy môže i malý kúsok čokolády znamenať vyvolanie vážneho stavu.

ČUČORIEDKY sú vyborným antioxidantom, môžu slúžiť aj ako pamlsky.

GRAPFRUIT obsahuje toxín, ktorý môže viesť k zlyhaniu obličiek.

HROZNO a HROZIENKA sú pre psy vysoko toxické a i malé skonzumované množstvo môže viesť k akútnemu zlyhaniu obličiek.

HRUŠKY psy môžu, tak ako jablká obsahujú vitamíny a vlákninu, len ich treba zbaviť jadierok, ktoré obsahujú kyanid.

CHLIEB pre psy nie je príliš vhodný, najmä ak je čerstvý, lebo nadúva. Suchý chlieb, prípadne kôrky tráviace problémy nespôsobujú.

JAHODY sú zdrojom vitamínu C a navyše pomáhajú čistiť zuby.

JABLKÁ sú zdrojom vitamínov a vláknin, no treba ich psom podávať bez jadierok, lebo obsahujú kyanid. Priveľa zjedených jabĺk samozrejme znamená hnačku či iné zažívacie problémy.

KAPUSTA, KALERÁB, KARFIÓLKAPUSTA, KALERÁB, KARFIÓL sú bežnou súčasťou jedálnička psov, ktoré sú kŕmené surovou stravou, no najmä nadmerná konzumácia tejto zeleniny môže spôsobiť nadúvanie.

KOKOSOVÝ OLEJ sa môže pridávať psovi do žrádla ako vhodný doplnok stravy s antibakteriálnymi a antivírusovými účinkami. Navyše zlepšuje kvalitu srsti.

VARENÉ KURACIE KOSTI hlavne varené môžu psovi poškodiť tráviaci trakt, lebo sú duté a krehké, a teda sa ľahko zlomia na mesnšie časti s ostrými koncami.

MALINY sú vhodné hlavne pre psích seniorov, lebo okrem vitamínov, minerálov a vlákniny obsahujú aj látky s protizápalovými účinkami. Obsahujú však aj malé množstvo toxínov, takže je dobré nepodávať ich veľa naraz.

MASLO a MASŤ pes konzumovať môže, len treba dávať pozor na množstvo, aby sa predišlo hnačkám. Lyžica masti do granúl by nič nemala pokaziť.

MELÓN má v sebe veľa vody, teda napríklad v lete môže sčasti zabezpečovať aj príjem tekutín. Okrem toho obsahuje vitamíny a draslík. Jadierka môžu spôsobiť zápchu.

MLIEKO a MLIEČNE VÝROBKYMLIEKO a MLIEČNE VÝROBKY môžu byť u mnohých psov príčinou zažívacích problémov spojených s intoleranciou na laktózu. Symptómami môže byť riedka stolica, plynatosť, zvracanie, bolesti brucha. Niektoré psy môžu zle reagovať na mlieko, no syry, ako i iné mliečne výrobky im ťažkosti nespôsobujú, takže môžu byť vhodným pamlskom, ale môžu majiteľovi uľahčiť podávanie tabliet. Vhodné sú mliečne výrobky s nízkym obsahom tuku.

MRKVA obsahuje vlákninu beta-karotén, z ktorého sa tvorí vitamín A. Hryzenie mrkvy napomáha dentálnej hygiene. Tento druh zeleniny je navyše nízkokalorický, takže ak je pes mrkvofil, niet lepšieho či už surového, aleho vareného pamlsku.

ORIEŠKY nie sú pre psy vo väčších množstvách vhodné. Obzvlášť treba dávať pozor na mandle a makadamiové oriešky, ktoré sú pre psy toxické (môžu spôsobiť triašku, slinenie, slabosť). Tiež škrupiny napríklad vlašských orechov môžu obsahovať pre psa nebezpečné plesne.

PARADAJKY síce ako zrelé nemusia psovi spôsobiť problémy, ale všetky zelené časti paradajky obsahujú tomatín, ktorý je toxický (dôsledkom sú zažívacie problémy, slabosť, zlá koordinácia pohybov).

POMARANČ môže spôsobovať niektorým psom zažívacie problémy, ale vo všeobecnosti sa tiež odporúča ako zdroj vitamínov a vláknin. Psy by mali z pomaranča konzumovať len dužinu.

STRUKOVINY by sa v psom jedálničku nemali vyskytovať, pretože nadúvajú.

TEKVICOVÝ OLEJ je vhodné podávať psom – samcom najmä v staršom veku ako prevenciu proti zväčšovaniu prostaty. Okrem toho tekvicový olej aj prispieva ku kvalite srsti.

VAJCIA sú zdrojom proteínov, vitamínov, železa, mastných kyselín a iných pre výživu psa potrebných látok. Kedysi sa surové vajíčka pridávali psom do stravy bežne, dnes sa o nich polemizuje najmä pre prítomnosť enzýmu v surových bielkach, ktorý zabraňuje vstrebávaniu biotínu (B complex vitamín, ktorý podporuje zdravú srsť, dobré trávenie). Ak sa bojíte deficitu biotínu, vajíčka svojmu psovi uvarte.

ZEMIAKY, SLADKÉ ZEMIANKY musia byť UVARENÉ, inak môžu psa priotráviť. Sú vhodným zdrojom železa. Tiež treba dávať pozor, aby pes nezjedol surovú šupku zo zemiaka, v ktorej sa nachádzajú toxíny.

beibira

Zdroj:

http://www.akc.org/content/health/articles/fruits-vegetables-dogs-can-and-cant-eat/

Martin Kvaš: Výživa psů, Dona, 1998